Programmatips

United Music of Brussels: volg de gids!

Plan jij je weekends maanden vooruit met de precisie van een Zwitsers horloge? Of kom je pas tegen de middag boven water om je dan af te vragen wat de dag zal brengen? Wel, dan is United Music of Brussels iets voor jou! Het menu stel je helemaal zelf samen, op jouw maat, volgens jouw smaak en stemming en vooral op je eigen wandeltempo … en dat van de eventuele (b)engeltjes die je vergezellen.

Bekijk hier het volledige programma.

Om je niet onbeslagen het ijs op te sturen, geven we hier alvast enkele suggesties mee.

Onvoorwaardelijke liefhebber van lyriek? Na het verlaten van de Mozartiaanse ouverture in De Munt heb je keuzemogelijkheden in overvloed! In La Madeleine leven de zangers zich uit in een zaal die de sfeer van een musichall ademt, terwijl zoetgevooisde stemmen de Bortiergalerij vervullen met renaissancearia’s en poëzie. En dan is er nog het recital in het Paleis voor Schone Kunsten, waar Lisa Willems en Thomas Eeckhout in het Koninklijk Salon de lotgevallen van de vrouwen van Hendrik VIII oprakelen. Evenmin te missen is het kolkende Rachmaninov-bad waarin acht jonge zangers hun publiek zullen onderdompelen …

Verstokte jazziefhebber? Voor muzikale hoogstandjes van Duke Ellington en collega’s ben je welkom in een van de appartementen boven de Sint-Hubertusgalerijen. Of misschien vind je de tijd rijp om het schitterende Vaudeville Theater te ontdekken. Philippe Thuriot en zijn vrienden brengen een jazzy cocktail van stomme film met muziekimprovisatie. Bij het verlaten van de galerij is de kans groot dat je op het shakende collectief Mâäk & KOJO botst. Dorst gekregen? Rep je dan naar Café 28 waar orkestmuzikanten zich aan een rondedans wagen met Tcha Limberger en zijn prettig gestoorde zigeunervrienden.

Uitgelaten blazers. Verscholen in de discrete Maria-Magdalenakerk gaat een blazersensemble aan de slag met de Achtste van Beethoven, weliswaar in pocketversie! Terwijl je langs de etalages in de Sint-Hubertusgalerijen kuiert, maakt de Brass Band van het Belgian National Orchestra zich op om je te verrassen. En als je daar toch bent, kan je misschien een 2.0 versie van de Toverfluit meepikken van Maaike Cafmeyer en haar kompanen-hoboïsten (uitsluitend in het Nederlands).

De gevoelige snaar. Tijd voor yoga! Vlij je neer op een matje en raak in hogere sferen op de klanken van Castillo Interior, een schitterende compositie van Vasks voor viool en cello. Aan het einde van het parcours wacht BOZAR je op voor de grote finale. Solist Lorenzo Gatto laat zich omringen door de strijkers van het Belgian National Orchestra voor een vertolking van Max Richter … of is het toch Vivaldi?

Verliefd op het Brusselse patrimonium? United Music brengt je langs de Sint-Hubertusgalerijen, het Paleis voor Schone Kunsten, de Bortiergalerij, de Maria-Magdalenakerk … Een verrassend parcours om de stad en haar diverse muzikale werelden te (her)ontdekken.

Op stap met de kroost? Dan zal de magische opener in De Munt een schot in de roos zijn! Maak het verhaal vanaf het begin mee en laat je volledig onderdompelen in het thema van deze editie. De zangers van De Munt zullen klein en groot van hun sokken blazen met een voorproefje van hun eerste opera van het seizoen De Toverfluit. Ook de bezwerende dansmoves van Mâäk & KOJO, het pure filmgenot in het Vaudeville Theater of een sterk staaltje gipsy swing in Café 28 zullen jong en oud bekoren … En als je nu eens de kans kreeg om in de Ravensteingalerij de plaats in te nemen van de muzikanten van het Belgian National Orchestra? De percussionisten beloven je helemaal in de stemming te brengen! Of je te vergapen aan een breakdancer die halsbrekende hiphoptoeren uithaalt? Afspraak in het BOZAR Half Circus met Greg Lox, aangevuurd door DJ Keso en twee klassieke muzikanten.

 

Onverwachte concertlocaties, een gewaagd programma … United Music of Brussels kondigt het thema van 2018-2019 ‘BOZAR breaks out!’ op treffende wijze aan. De knipogen naar De Toverfluit, de eerstvolgende opera in De Munt, en de verwijzingen naar werk van Beethoven, wiens symfonieën in 2018-2019 op het programma staan van het Symfonisch Orkest van de Munt en het Belgian National Orchestra lichten een tip van de sluier van het nieuwe, bruisende seizoen!

Ben jij er klaar voor? Ga, ontdek en beleef!