United

Deze slogan, die de Belgen na aan het hart ligt (denk maar aan “eendracht maakt macht”), heeft sinds de oprichting van ons land nog niets aan relevantie verloren. Brusselaars, Belgen, Europeanen, burgers van een geglobaliseerde wereld: we worden allemaal met heel wat uitdagingen geconfronteerd en de nood aan solidariteit wordt almaar groter. In een wereld waar alles en iedereen met elkaar verbonden is en we massaal en onophoudelijk communiceren, stellen we ons op 8 september de volgende vraag: wanneer kunnen we, tussen personen of tussen organisaties, van een kwalitatieve band spreken?

Om deel te nemen aan United Music of Brussels heb je geen scherm, wachtwoord of applicatie nodig. De bezoeker wordt uitgenodigd om gewoon te wandelen, te kijken en te luisteren. Om in dialoog te treden. Het evenement is gratis en toegankelijk voor iedereen. Dit alles zou echter niet mogelijk zijn zonder de vele mensen die voor dit project de handen in elkaar hebben geslagen. De samenwerkingen voor United Music of Brussels zijn zo talrijk dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal op te lijsten!

Zo hebben de drie grote federale muziekhuizen hun krachten gebundeld: het Belgian National Orchestra, de Munt en BOZAR. Zij werpen hun directies, medewerkers, artiesten, gebouwen en middelen in de strijd om het publiek een buitengewone namiddag te bezorgen. Maar bovenal gaan de drie actoren de dialoog aan met hun stad, met hun stedelijke context. Het project werd uitgewerkt in samenwerking met de stad Brussel en haar instanties, en is ook het resultaat van ontmoetingen met talloze lokale initiatieven op het terrein. Tijdens de voorbereiding van dit evenement hebben we dan ook bij heel wat mensen aangeklopt!

Het vriendelijke team van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen was meteen enthousiast over het project en heeft ons naar verschillende boeiende partners geleid. Zo zijn er Eric en Simon, die ons met enthousiasme en vertrouwen verwelkomen in hun prachtige appartement, genesteld tussen twee chocolatiers. De wijndegustatie tijdens het concert Jazz@home, dat bij hen thuis zal plaatsvinden, wordt verzorgd door het team van Taverne du Passage, een bruisende toplocatie in de Sint-Hubertusgalerijen. We zullen ook de inspirerende coworking-ruimte van Valérie Kinoo kunnen ontdekken, een plek waar onafhankelijke creatievelingen en ondernemers met elkaar in contact komen. Zij leidt ons naar Michel Van Cauter, uitvinder van Popup Yoga Concepts in Brussel, een idee dat de stad in beweging zet en de bezoekers op 8 september de benen zal doen strekken! Ook Frédéric Cornet was bereid om grenzen open te breken en ontvangt een performance-concert in een van de zalen van Cinema Galeries en in een aangrenzende ondergrondse ruimte. Dankzij Choux de Bruxelles en met de attente steun van Thierry Dhulsters zal United Music het publiek en de artiesten in nog een ander buitengewoon kader kunnen ontvangen: het onlangs gerenoveerde Vaudeville Theater.

Ook buiten de galerijen viel er heel wat goede wil te rapen. De boekhandelaars van de Bortiergalerij zullen het evenement en zijn bezoekers met open armen ontvangen. Priester Viktors Jermakovics en de kleurrijke gemeenschap van de heilige Maria Magdalena openen eveneens met plezier hun deuren voor deze ongewone gebeurtenis. Ook Carine, Julie en Benjamin van de zaal La Madeleine hebben hun schouders onder het evenement gezet, zodat op 8 september alles op wieltjes kan verlopen. Alexandre De Ridder van Brasserie 28 organiseert geregeld evenementen en was overigens een van de krachten achter de Brussels Jazz Marathon. Het zal echter de eerste keer zijn dat muzikanten van het Belgian National Orchestra in zijn bar – die heel wat speciaalbieren aanbiedt – de muziek van Richard Strauss zullen spelen. Dankzij de goede ontvangst van Rik Sturtewagen, ook een doorgewinterde jazzviolist, stelt Muntpunt ons haar mobiele bibliotheek ter beschikking om onze bezoekers te informeren. Het Music Fund, een project rond muziekonderwijs in conflictgebieden of ontwikkelingslanden, met zijn maatschappelijke zetel in de Ravensteingalerij, geeft ons muziekinstrumenten te leen. Je kan de instrumenten ter hand nemen en je als virtuoos voor één dag laten vereeuwigen aan onze info- en fotostand voor het centraal station! Ter gelegenheid van dit project zijn ook tal van artistieke samenwerkingsverbanden gesmeed: het productiehuis Broedbloeders werkt samen met de organisatoren voor het programma De Toverfluit in een (n)otendop, en Met-X Moving Music, een organisatie die bruisende muzikale stadsevenementen op poten zet, stelt het jazzcollectief Mâäk & KOJO voor. Het team van La Muse Gueule maakt voor ons een animatieprogramma op maat: aan jou om deze toneelspelers op het parcours te ontdekken!

Voor het derde jaar op rij kan United Music of Brussels rekenen op nog een andere waardevolle partnerschap: de samenwerking met het directoraat-generaal Personele Middelen van de Europese Commissie. Dankzij hun team kunnen wij rekenen op de enthousiaste hulp van meer dan vijftig vrijwilligers die werken voor de Europese instellingen. Zij zullen zaterdag klaarstaan om je een zo mooi mogelijke namiddag te bezorgen, en dat in bijna alle talen van de EU! Voor hen is dit een ideale gelegenheid om de band met hun thuisstad aan te halen, om een ander gezicht van Brussel te ontdekken en om de inwoners van de stad te ontmoeten.

Met dit project worden er dus duizenden contacten gelegd: tussen artiesten met verschillende muzikale achtergronden, tussen de verschillende partners van het project en hun entourages … We hopen echter dat er ook banden worden gesmeed tussen de muzikanten en het publiek, tussen de inwoners en de voorbijgangers, tussen hartstochtelijke muziekliefhebbers en nieuwsgierigen … #United: verbonden door de stad en de muziek!