Over het project

‘United Music of Brussels’ zeg je? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Al voor de derde keer slaan het Belgian National Orchestra, de Munt en BOZAR de handen in elkaar voor een ambitieus project waarin de geplogenheden bij de uitvoering van klassieke concerten even opzij worden gezet. De traditionele concertzaal verlaten en naar buiten treden is een van de hoekstenen van het project. De muzikanten trekken de stad in, de bewoners tegemoet en performen op totaal onverwachte en bij voorkeur – zelfs voor Brusselaars – onbekende locaties.

Het project kwam tot stand onder een bijzonder ongelukkig gesternte, meteen na de aanslagen in Brussel in maart 2016. De drie partners wilden meewerken aan de heropbouw van een positief imago van de stad Brussel, ook voor haar eigen inwoners. Het programma werd dan ook bedacht om het publiek uit te nodigen voor een wandelparcours om de stad te verkennen met muziek als leidraad.

Op ontdekkingstocht trekken door je eigen stad, wat een avontuur! Even de dagelijkse rush vergeten en de tijd nemen om als een toerist langs de buurten te slenteren die zo vertrouwd zijn. In de aanloop van het nieuwe seizoen biedt United Music de bezoekers de kans om het vakantiegevoel nog heel even vast te houden: onbekend terrein betreden, nieuwe klanken absorberen … Ongebruikelijke locaties, onverwachte concertopstellingen en een dynamisch muzikaal programma zijn dé ingrediënten om de start van het seizoen te boosten en de ingedommelde muziekliefhebbers wakker te schudden!

De concerten trekken abonnees, vaste bezoekers, amateurmuzikanten, passanten en toeristen aan, en uiteraard ook de talloze partners die bij het evenement betrokken zijn. ‘United’ staat voor het smeden van banden op verschillende niveaus en is een van de voornaamste doelstellingen van de oprichters van het project. Wie streeft naar ontmoeting moet zich durven openstellen. Dat geldt niet alleen voor het publiek, maar evenzeer voor de muzikanten die uit hun comfortzone worden meegetroond naar ongewone omgevingen met het verzoek om na te denken over nieuwe programma’s en concertformats. Het is de bedoeling om deze vorm van duurzame banden via co-creatie met de Brusselse lokale partners en artiesten verder uit te bouwen. De editie 2018 slaat bruggen in die richting via bijdragen van het collectief Mâäk (MetX Moving Music) en Brusselse hiphoppers.

8 September belooft een totaalbeleving te worden voor publiek én muzikanten. Deze editie verweeft het thema ‘verwondering’ in de programmatie, uitgewerkt in aspecten als verrassing, nieuwsgierigheid en openheid van geest. Maar we verklappen niet alles, no way! Bereid je alvast voor op een cocktail van stijlen, smaken, geuren en sprongen in het onbekende waarbij meer dan één verrassing zal opduiken.